Genel | 8 Ekim 2012 | Yorum yok | Paylaş: Facebook - Twitter
Sağlıklı zayıflamak için, her şeyden önce zayıflamaya değil, yaşam biçiminizi değiştirmeye karar vermelisiniz. İsterseniz 2 kilo isterseniz 10 kilo vermeyi amaçlayın, fark etmez sadece biri daha uzun sürer. Yaşam biçimini tek başınıza değiştirmeniz hiç de kolay değil. O zaman bu işi bilen bir profesyonelden yardım almanız doğru olacaktır.
Bu da diyetisyen, beslenme uzmanıdır. Çünkü onlar bu iş için eğitilmiş kişilerdir. O yüzden öncelikle kendinize uygun bir diyetisyeni seçmekle işe başlayın. Herkesin farklı bir yaşam biçimi vardır. Diyetisyen, doktorunuzun belirlediği sağlık sorunlarınızı da göz önünde bulundurarak, aktivitenizi, alışkanlıklarınızı, sevdikleriniz ve sevmediklerinizi belirleyerek ne zaman, nerede, nasıl hatta kiminle ne yiyebileceğinizi belirleyecek; kilo verdikten sonrada, kilonuzu korumanızı nasıl sağlayacağınızı size öğretecek kişidir.
Ancak, diyetisyene başvurmadan önce kendi yaşamınızda yapabilecekleriniz şöyle:
Beslenme üzerine yapılan son araştırmalar az, ama sık yenen öğünlerin sağlıklı zayıflama adına büyük mucizelere imza attığını gösteriyor. Aralarda tüketebileceğiniz, size en uygun besinleri belirleyin. Örneğin; kuşluk vakti bir meyve, ikindi zamanı çayla bir dilim kek sizi mutlu ediyorsa, neden olmasın?
Su içmeyi asla unutmayın. İçilmesi gereken suyun miktarı da kişiden kişiye değişmektedir. Fakat genelde, günde 1,5–2 litre su içmenin sağlıklı olduğu kabul edilir.
Aralarda içtiğiniz çay, kahveye şeker atıyorsanız öncelikle bunu yapmayın. Şekersiz içemiyorsanız, tatlandırıcılar sizin için uygun bir çözüm olacaktır.
Öğünlerinizde mutlaka salata olmalı. Böylece düşük kalorili bol lifli beslenmiş olursunuz. Günde bir porsiyon et, tavuk, balık ya da yumurta olmalı. Diğer öğünde sebze ya da kuru baklagil yemeği tercih edin. En az bir bardak yoğurt ya da sütü de ihmal etmeyin kalsiyum için.
“En büyük sorunumuz gece yemeleri bütün gün aç kalsam sorun yok, ama gece otururken…” diye başlayan cümleleri o kadar çok duydum ki… Yemekten 2 saat sonra yapılacak akşam yürüyüşleri, gelince 2–3 adet meyveden hazırlanan meyve tabağı, acaba sorununuza yardımcı olabilir mi? Eğer seviyorsanız, yatmadan önce ılık bir bardak süt de, oldukça keyifli bir uykuyu sağlayabilir.
Canınız tatlı istediğinde, düşük kalorili ve besin değeri olan sütlü tatlılardan küçük bir kâse ya da 2 top dondurma yemek ve karşılığında akşam süt içmemek ya da yoğurt yememek arada sırada uygulanabilecek bir yöntem.
“Öğlen dışarıdayım ne yapacağım zamanım da yok.” Asla öğün atlamak yok! Sevdiğiniz bir sandviç çeşidi ve ayran oldukça uygun. Akşama da sebze ye de baklagil yemeğinizi yersiniz.
“Peki, hiç mi makarna yemeyeceğim?” Tabii ki yiyeceksin hatta mantıyı bile yiyebilirsiniz. Bir tabak yoğurtlu mantı bir öğünde rahatlıkla yenilebilir. Akşama da sebze yemeğinizi yerseniz dengelemiş olursunuz.
Söylediğim gibi diyet yapmak değil yaşam biçiminizi kendinize uygun bir biçimde düzenlemek. İşte sağlıklı beslenmek bu zaten!
Etiket: sağlıklı kilo verme, Sağlıklı Zayıflama, Sağlıklı Zayıflama diyeti, Sağlıklı Zayıflama için ne yapmalı, Sağlıklı Zayıflama yolları, Sağlıklı Zayıflamak için neler yapılmalı, sindirim sistemini hızlandırma, zayıflama