Genel | 11 Haziran 2016 | Yorum yok | Paylaş: Facebook - Twitter
Stres, çok iyi anlaşamadığımız bir çocukluk arkadaşı gibidir. Ondan tamamen kurtulmanın yolu yoktur. Uzun süre ondan hiç haber almazsınız, bir gün birden karşınıza dikilir, birkaç günlüğüne ziyaretinize gelmiştir. Kısa süreli ziyaretleri sizi pek yormaz, fakat süre uzadığında sinir bozucu olmaya başlar.
Her şeyin güllük gülistanlık olduğu anlarda bile zihnimiz, kaygılanacak bir şeyler bulmayı becerecektir. Kısa süreli ve başa çıkılabilir stres zararsız, hatta belli oranda faydalıdır; fakat bu laubali arkadaş sizi rahat bırakmamakta direndiğinde, onunla başa çıkmayı bilmeniz gereklidir. İşte sizin için derlediğimiz, stresle başa çıkmanın yolları.
Kaynağı Bulun
Sizin strese girmenize neden olan şeyin ne olduğunu bulmaya çalışın. Bunu bulmak için ne zamandan beri stres yaşadığınızı ve o anın öncesinde ve sonrasında değişen şeyleri belirlemenizin yardımı dokunacaktır. Kaynağı bulmayı başardığınızda onu etkisiz kılmalı, onunla uzlaşmalı veya sizin denetiminiz dışında olduğunu kabullenmelisiniz. Kontrolünüz dışında olan olaylara yön vermeye çalışmak sizi daha fazla üzmekten başka işe yaramaz.
Hayır Demeyi Öğrenin
Kimseyi üzmemek için, herkese “evet” demeyi huy ediniriz. Fakat verdiğimiz her söz, bir sorumluluktur ve üstesinden gelemeyeceğimiz sorumlulukların altında girmek bizi strese sokar. Kapasitenizi iyi belirleyin. Onu aşmaya veya yükseltmeye çalışırken bunu aşamalar hâlinde yapın ve yapamayacağınızı düşündüğünüz şeylere hayır demeyi öğrenin. İş potansiyelinizi arttırmanın en iyi yollarından biri de zamanınızı yönetmeyi öğrenmektir.
Ateşli Tartışmalara Girmeyin
Ne kadar açık görüşlü ya da anlayışlı olursanız olun; güncel konularda tartışmaktan kaçının. Siyaset, spor, toplumsal sorunlar gibi konulardaki sohbetlere girmeyin. Bunlar anlık heyecan seviyenizi yükseltecek ve daha fazla stres hormonuyla başa çıkmak zorunda kalacaksınız. Zaten stres altındayken, daha fazlasına ne gerek var?
Ama tartışmaya girmemek adına, her şeyi içinize atmayın. İnsanlara hislerinizi söylemekten çekinmeyin. Hisleri belirtmenin en iyi yolu onları dile getirmektir. Hem yanlış anlaşılma ihtimalini düşürür hem de dolaylı yollara başvurup daha fazla stres olmanızı engeller.
Kendinize İyi Davranın
Her gün, kendiniz için zaman ayırın. Kafanızı boşaltacak, sizi sakinleştiren ne varsa onu yapın. Hafif egzersizler, yürüyüşler, uzun duşlar, kitap okumak, komedi programları izlemek… Tüm bunlar zihninizi sakinleştirmeye yarar. Elbette ki liste bunlarla sınırlı değil. Sizi sakinleştiren mutlu eden şeyleri keşfedin. Hayatınızdaki olumsuzluklara takılmak yerine, küçük mutluluklara sarılın. Kulağa, Uzakdoğu felsefesinden bir sözmüş gibi gelse de bu yöntem çok basit ve işe yarar bir yöntemdir ve tek yapmanız gereken, o anın güzel bir an olduğunu fark etmektir.
Sosyalleşmeyi ihmal etmeyin. İyi bir dostunuzla zaman geçirin. İnsanların yanında olun. Ne kadar çok sosyal etkileşimde bulunursanız o kadar iyi olur. Mutluluk, paylaştıkça artar derler; çünkü insanlar birbirinin ruh hâlinden etkilenir. O yüzden mutsuz, karamsar, olumsuz insanlardan kaçının. Bırakın, mutlu insanların neşesi, sizi de sarsın.
Sağlam Kafa, Sağlam Vücut
Bedeniniz sağlıklı olursa, ruh hâlinizin de sağlıklı olması daha kolay olur. Sağlıklı bir yaşam tarzı edinin. Aşırı alkol ve sigara tüketiminden kaçının. Sağlıklı ve dengeli beslenmeyi ihmal etmeyin. Bolca sebze, meyve ve ara sıra bitki çayı tüketin. Bunların içinde bulunan maddelerin bazıları doğal anti depresif özellikler göstermektedir.
Yardım istemekten çekinmeyin
Ailenizden, arkadaşlarınızdan ya da profesyonel birinden yardım istemekten çekinmeyin. Bazı insanlar, dertlerinden bahsettikçe stres altına girer; bazılarıysa anlattıkça rahatlar. Önce sizin hangisi olduğunuzu belirleyin, sonra da yardım alın.
Diyete Başlıyorum olarak hepinize stresten uzak ve sağlıklı günler diliyoruz.