Genel | 14 Aralık 2013 | Yorum yok | Paylaş: Facebook - Twitter
Hızla üreyen bir mikrobun, ilaçtaki tek etken maddeyi etkisiz hale getirmesi çoğu zaman mümkün olabildiğini belirten uzman, bu mikropların, bitkilerde bulunan karmaşık bileşenlerin üstesinden gelmeyi başaramadıklarını anlatıyor. İşte tabiatın sunduğu, gribe karşı doğal ilaçlar.
Sarımsak
Bilinen en eski antiseptik. Yaklaşık beş bin yıldır ilaç olarak kullanılmakta. Bakteri, virüs, mantar ve parazit öldürücü maddeler içerir. Bağışıklık sistemini uyarır, safra salgılattırır, spazm çözer ve tansiyon düşürür. Antibiyotiğe dirençli hastalıkların tedavisindeki en güçlü bitkilerdendir. Sarımsak, dünyada üzerinde en çok tüp ve canlı, insan ve hayvan deneyleri yapılmış bitkidir ve bunca deney sonucunda güçlü anti-bakteriyel ve anti-viral etkinliği olduğu kanıtlanmıştır.
Kekik
En eski ve en fazla sayıda antibiyotik madde ihtiva eden doğal maddelerden biridir. Üst solunum yolu enfeksiyonlarından sinüzite, idrar yolu enfeksiyonlarından prostat iltihabına, kolitlerden hepatitlere kadar geniş kullanım alanı vardır. Çayından çok özütü, yağı ve damıtılmış suyu kullanılır. Yüksek tansiyonu olan hastalara sakıncalıdır.
Meyan Kökü
Antik tıp tarihinin bilinen en geniş kullanımlı bitkisidir meyan kökü. Botanik ismi glycyrrhiza glabra olmakla birlikte birçok ülke tıbbında likoris adıyla anılır. Latince karşılığı tatlı kök demektir Çin ve Asya tıbbında M.Ö. 2000 yıllarından beri kullanıldığına dair kayıtlar mevcuttur. Mısırda, firavun mezarlarından çokça çıkarılmıştır. Çin tarihinde önemli bir yere sahiptir. Yüzyıllar boyunca Çin imparatorlarının, bu maddenin özütünü “canlandırıcı tonik “ olarak senenin belirli dönemlerinde, düzenli şekilde kullandıkları söylenir. İçerdiği doğal antibiyotiklerin yanında, solunum yollarını koruyucu ve “mukus” dediğimiz salgıyı artırıcı özelliği olması, onu üst solunum yolları enfeksiyonlarına karşı etkili kılar. Çin tıbbında ve mutfağında, halen aktif olarak kullanılır. Toksinlerden arındırdığına inanılır ve enerji içeceği olarak tüketilir. Bu ülkede, bu bitkinin lakabıysa ‘bitkilerin atası’dır.
Okaliptüs
Antiseptiktir, bakteri ve virüs öldürücü özellikleri vardır. Vücuttan, akciğer ve idrar yolu ile atıldığı için özellikle solunum yolları ve idrar yolu enfeksiyonlarında yardımcıdır. Dünya çapında yapılan birçok araştırma sonucunda, antibiyotiğe dirençli birçok enfeksiyonda okaliptüs etkili bulunmuştur; ancak çalışmaların çoğu hayvan deneyi düzeyindedir. O yüzden dikkatli ve doktor kontrolünde, kişiye özel, uygun dozlarda kullanılmalıdır.
Zencefil
Zencefilin kanser tedavisindeki destek etkisini, özellikle kemoterapi gören hastaların bulantılarını giderdiğini biliyoruz. Çok yönlü etkileri olan bu bitkinin, antibiyotik etkinliği de var. Virüs ve bakterileri öldürebiliyor. Bu özelliği, kodeine benzer öksürük kesici ve anti histaminik (alerji giderici) etkileriyle de birleşince; onu üst solunum yolları enfeksiyonlarına karşı vazgeçilmez yapıyor. Ayrıca kronik yorgunluğa da birebir.