Genel | 25 Nisan 2016 | Yorum yok | Paylaş: Facebook - Twitter
Yiyip içtiklerinizin, sağlığınızı nasıl etkilediğini, ömrünüzü uzatıp uzatmadığını ya da sizi uzun vadede oluşabilecek sağlık sorunlarına zemin hazırlayıp hazırlamadığını mı merak ediyorsunuz? Yiyeceklerin eksi ve artılarına dair en son bilimsel veriler burada.
Kahve (+)
Sabahları bir fincan kahve içiyorsanız, kendinizi suçlu hissetmeniz için bir neden yok. Gerçekte kahve çok çok sağlıklı bir içecek gibi görünüyor.
Yapılan yeni araştırmalara göre, kahvenin yararları arasında, diyabet riskini önleme, kalp krizi, safrakesesi taşı, Parkinson, böbrek taşları ve sirozu önlemesi sıralanıyor. Bununla birlikte siyah kahve özellikle kadınlarda, kemiklerinizin incelmesine neden olabilir. Bunu önlemenin yolu ise kahvenize biraz süt eklemek.
Çikolata (+)
Siyah çikolata yüzde 70 kakao içerir ve sağlıklıdır. Beyaz ya da sütlü çikolatadan daha az şeker içerir ve sağlığınızı koruyan yeşil çaydakine benzer polifenoller ve flavonoid antioksidanlar içerir. Her gün yenilen, ufak parça siyah çikolatanın kan pıhtılaşmasını önleyerek kalp krizi riskini azalttığını ya da tansiyonu düzenlediği belirtiliyor.
Ayrıca, herkesin de bildiği gibi çikolata iyi hissetmenizi sağlar ve enerji verir. Bununla birlikte çikolata yüksek kalori içerir ve doymuş yağ da içerir. Bu nedenle günde 50 gr.’dan fazla yememeye özen gösterin.
Asitli içecekler (-)
Asitli içecekler hakkında çok iyi haberler yok. Diyet ve normal asitli içeceklerin her ikisinde de yüksek oranda früktoz şurup bulunuyor. Bu, pankreasın normalden fazla çalışmasına, dolayısıyla ensülin seviyesinin yükselmesine ve kilo almaya neden oluyor.
Geçen yıl yapılan araştırmalarda, yüksek früktoz şurubu ile tatlandırılan içeceklerin, diyabet riskini artırabildiği tespit edildi. Ayrıca, koladaki kafein ve fosforik asit de, sık içildiği takdirde, kemiklerin zayıflamasına neden olabiliyor.
Yulaf (+/-)
Yulaf, çoğu insan tarafından, sağlık bir yiyecek olarak bilinir. Ancak kahvaltılarda yemeden önce tekrar düşünmenizi gerektirecek şeyler var. Boston Çocuk Hastanesi’nde, (Boston Children’s Hospital) kontrollü olarak yapılan deneylerde, sadece yulafla beslenen çocukların, günün diğer zamanlarında sebzeli omlet ve kahvaltıda meyve yiyenlere göre, iştahının ve kalori tüketiminin arttığı gözlendi.
Çalışmalar yulafın, kan şekerini yükseltici etkide bulunduğunu da gösteriyor ve sabahları kahvaltıda protein içeren besinlerin alınması gerektiğini de ortaya koyuyorlar.
Pizza (+/-)
Pizza kesinlikle sağlıklı bir yiyecek değil, ancak sağlıklı besinlerle hazırlandığı kuşkusuz. Domates sosu likopen bakımından zengindir, kanser riskini azaltır, kolesterolü ve kan basıncını azaltır.
Pizzaya sebzelerin eklenmesi, yararlarını artırır; ancak acı biber, sucuk, sosis ve diğer doymuş yağ içeren yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Peynir bakımından zengin olanları tercih edebilirsiniz. Pizza hakkında en önemli husus bel çevrenizin kalınlaşmasına neden olabileceğidir. Yani dilim dilim sipariş etmeniz de yarar var.
Yumurta (+)
Yumurtalar hakkında son dönemde, sarısının kolesterol kaynağı olması nedeniyle pek olumlu haberler çıkmıyor. Ama yapılan araştırmalarda, yumurta yiyen kişilerde kalp-damar hastalıkları riskinin yüksekliğine dair bir veri elde edilemedi.
Örnek olarak 150 bin kadın ve erkek üzerinde yapılan 8 yıllık araştırmada, yumurta yiyenler ve yemeyenler arasında kalp hastalıkları riski bakımından fark gözlenemedi. Günde bir yumurta yiyen kadınların koroner kalp hastalıkları risklerinin düştüğü vurgulandı. Yumurta ayrıca büyük protein kaynağı ve çoğu organik yumurta omega–3 bakımdan zengin.
Balık (+)
Haftada 2 kere balık yemek, kalp krizi ve diğer kalp damar hastalıkları riskini azaltabilir. Balık omega 3 yağ asidi bakımından zengindir ve diyabet, Alzheimer ve romatizmal hastalıkları önleyebilir.
Sağlığınız için en iyi balıklar sardalye, ringa, somon, hamsi ve uskumrudur. Kılıçbalığı, ton balığı ve kiremit balığı gibi balıklar daha dikkatli tüketilmeli. Genel olarak konserve ton balığı iyi bir tercihtir, suşi olarak yenilen ton balığından daha az zehir içerir.
Suni tatlandırıcılar (+/-)
Zayıf kalmaya çalışan insanlar için sürpriz haber: İster doğal ister tatlandırıcı olarak alınan şeker kilo almaya neden oluyor. Purdue Üniversitesi’nin Şubat’ta yayınladığı araştırmaya göre, sakarin ile tatlandırılan yiyeceklerin de kilo aldırdığı belirlendi.
Bu nedenle diyet yapan çoğu kişi, tatlandırıcılı yiyecekler yerine doğal şeker içeren meyveleri yiyebilir. Tatlandırıcıların, diyabetiklerin şeker bakımından zengin beslenmelerini sağladığı da unutulmamalı tabi.