Genel | 4 Kasım 2013 | Yorum yok | Paylaş: Facebook - Twitter
Vitaminler arasında bir tanesi var ki, bilim dünyasının kafasını oldukça karıştırmış. Bir zamanlar tek bir vitamin olduğu düşünülüyormuş. Sonrasında 20’den fazla türü olduğu düşünülse de, şimdilik 8 çeşidi olduğu konusunda bilim insanları fikir birliğine varmış gibi görünüyor. Evet, B vitamininden bahsediyorum. 8 çeşidi olan B vitamininin, her bir çeşidi vücudumuz için çok önemli. Bakalım B vitamini ne işe yarar, eksikliğinde neler olur, aşırı tüketilmesinin ne gibi zararları vardır ve hangi kaynaklarda bulunur?
Vücudumuzdaki Görevleri:
B vitamini eksikliğinde görülen belirtiler:
B vitamini fazlalığında görülen belirtiler:
B vitamini, suda çözülebilen bir vitamin türüdür. Bu sebeple vücudumuzda depolanmaz ve fazlası idrar yoluyla atılır. Dolayısıyla damar yoluyla alınmadığı sürece, B vitamini zehirlenmesi düşük bir olasılıktır.
Yalnızca folik asit yani, B9 vitamininin aşırı tüketimi, B12 vitamini eksikliğine işaret eden belirtileri maskeleme ihtimaline sahiptir. B12 vitamini eksikliği, sinir sisteminde kalıcı hasar bırakabileceğinden, bu dikkat edilmesi gereken bir konudur.
B vitamini hangi besinlerde bulunur?
B12 vitamini, bitkisel besinlerde bulunmadığından, et ürünlerini az yiyenlerin ya da vejetaryenlerin, vitamin takviyesi kullanarak, B12 vitamini eksikliğinden korunmaları gerekebilir.