Genel | 11 Ocak 2014 | Yorum yok | Paylaş: Facebook - Twitter
Doğadaki birçok bitki sağlığımız için faydalıdır. Önemli olan hangi bitkiyi hangi hastalığa kullanmak gerektiğini bilmektir. Siz de alternatif tıptan faydalanmak istiyorsanız bu yazıyı mutlaka okuyun.
Mısır’da, 7 bin yıl önce piramitlerin yapımında çalışanlara sağlıklarını korumak için verildiği bilinen sarımsağın, özellikle nezle, grip, boğaz ağrısı ve burun iltihabına iyi geldiği, zencefilin ise kansere karşı koruyucu etkisinin bulunduğu bildirildi.
Uludağ Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mihriban Korukluoğlu, son yıllarda antimikrobiyal özellikler taşıyan baharat ve tıbbi bitkilerin üretimlerinin arttığını söyledi.
Dünya üzerinde 750 bin ile 1 milyon arasında bitki türünün bulunduğunun tahmin edildiğini belirten Korukluoğlu, ”Bunlardan yaklaşık 10 bini gıda olarak kullanılırken, 13 bininin ise tıbbi tedaviye destek amaçlı kullanıldığı düşünülmektedir” dedi.
PİRAMİT YAPIMINDAKİ İŞÇİLERE SARIMSAK
Türkiye’de halen tedavi amaçlı kullanılan 1500’ün üzerinde bitki olduğunu ifade eden Korukluoğlu, şu bilgileri verdi:
”Sarımsağın antimikrobiyal özelliği eskiden bu yana bilinmektedir. 7 bin yıl önce Mısır piramitlerinin yapımında çalışanların sağlıklarını korumaları için her gün sarımsak verildiği bilinmektedir. Orta çağda salgın hastalıklardan korunma amacıyla kullanılan sarımsağın, ezilerek 2. Dünya Savaşı’nda Rus askerlerinin yaralarına konması bu ürünün tarihi hakkında önemli bilgiler vermektedir. Antimikrobiyal, antiviral ve antiparazit etkisi bulunan sarımsağın, nezle, grip, boğaz ağrısı ve burun iltihabına iyi geldiği bilinmektedir.”
İŞTE BİTKİLERİN YARARLARI
Özellikle kekiğin, halk arasında çoklukla etli yemeklerde lezzet verici olarak kullanıldığını belirten Mihriban Korukluoğlu, bu ürünün gıda bozucu mikroorganizmalara karşı da güçlü bir katkı maddesi olduğunu söyledi.
Adaçayı ve karanfilin özellikle boğaz ağrısına neden olan virüsler ile enfeksiyonların ve ağız içindeki zararlı mikroorganizmaların gelişmesinin engellenmesinde yararlanılan, çok önemli iki baharat olduğunu anlatan Korukluoğlu, şunları kaydetti:
”Zencefilin ise anti bakteriyel, antioksidatif, antiviral ve anti tümör etkisi bulunuyor. Anti tümör etkisi kansere karşı koruyuculuğunu gösteriyor. Antiviral ise virüs kaynaklı hastalıklara karşı iyi geldiğini ortaya koyuyor. Ancak baharat ve tıbbi bitkilerin etki mekanizmaları birbirinden farklıdır. Özellikle herhangi bir ilaçla olası olumsuz etkileşimin olmaması için dikkatli ve kontrollü kullanılması gerektiği unutulmamalıdır.”