Genel | 29 Ekim 2013 | Yorum yok | Paylaş: Facebook - Twitter
Tüm gün yemek yerine meyve yiyerek az kalori almaya çalışıyor olabilirsiniz. Oysa gün boyu tüketilen meyve, günlük almanız gereken kaloriyi karşılamaya fazlasıyla yetebilir. Böylece kilo verme hayalleri suya düşer.
Meyvelerin içeriğindeki karbonhidrat türü basit olduğundan, bilinçli tüketilmelidirler. Basit şeker içeren besinler, kan şekerini hızla yükseltip hızla düşüren etkiye sahiptirler. Bu yüzden meyvelerin glisemik indeksi göz önünde bulundurulmalıdır.
İncir, muz, karpuz, kavun ve üzüm gibi meyvelerin glisemik indeksi, diğerlerine oranla daha yüksektir ve bu yüzden daha çabuk acıkmanıza sebep olurlar. Elma, armut, şeftali gibi meyveler ise glisemik indeksi düşük olanlardır. Glisemik indeksi yüksek olan meyveleri tüketirken miktarını iyi ayarlamak gerekir. Meyvelerin, sıklığını ve miktarını doğru ayarladığınız takdirde, vücuda çok faydası vardır.
Meyveler gereksiniminden fazla tüketildiğinde, fazla enerji alımanıza sebep olacağından, kilo kontrolüne ters etki yapabilirler. İçeriğinde bulunan fruktoz denilen meyve şekeri, meyve fazla yendiğinde kilo alımına sebep olur.
Bir kişinin, bir günde yemesi gereken meyve miktarı, 3-5 porsiyon arasında değişir. Bu porsiyonları gün içinde, öğünlere dağıtmak gerekir. Çocukların büyüme çağında, günde en az 3 porsiyon tüketmesi gereklidir.
Ana öğünlerde tüketilen meyvelerin yanında proteinli bir besinin olması, tek başına meyve tüketimine oranla, besin değerleri açısından daha sağlıklı olacaktır. Bazı meyvelerin bir porsiyon için miktarları şöyledir:
1 küçük boy elma, şeftali, armut veya
1 çay bardağı kiraz, erik, çilek
Kavun ve karpuzda ise, 2 parmak kalınlığında kesilmiş ince bir dilimdir.