Obezite, dünyadaki gelişmiş toplumlarda erkeklerde, gelişmekte olan toplumlarda ise kadınlarda daha sık görülmektedir. Türk kadınlarında obezite görülme oranı yüzde 33 iken, erkeklerde yüzde 13 civarındadır.
Bu fark eğitim, gelir düzeyi, sosyal durum, doğum sayısı, diyabet gibi etkenlerden dolay ortaya çıkar. Ancak özellikle ev hanımlarının, çalışan hemcinslerine oranla, kilo alma risklerinin daha fazla olduğu görülmektedir. Kadıköy Şifa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Rabia Yurdagül, ev hanımlarının obeziteden nasıl korunabileceklerini anlatıyor ve sağlıklı beslenme önerileri sunuyor.
Ev hanımlarının kilo alma nedenleri nelerdir?
- Mutfakta geçirilen sürenin uzun olması ve bu esnada yapılan sık atıştırmalar,
- Her gün yapılan beş çaylarında tüketilen yüksek yağ ve şeker içeren kek, pasta, börek ve diğer hamur işleri,
- Kabul günlerinde hanımların, sanki birbirleriyle yarışırcasına, hazırladıkları çok çeşitli ve bol kalorili besinler,
- Gelişen teknoloji ile birlikte, ev işlerinin büyük çoğunluğunun makineler aracılığı ile gerçekleştirilmesi,
- Fiziksel aktivitenin yetersizliği
Yapılan bir araştırmada, beslenme ve egzersiz bilinç düzeyinin yetersiz olması, fiziksel aktivite olanaklarının kısıtlı olması ve eğitim, sosyoekonomik durum gibi faktörlere bağlı olarak obezitenin ev hanımlarında %31 oranında görüldüğü saptanmıştır. Obezitenin daha çok görülmesi hipertansiyon, kan yağlarında artış, şeker hastalığında artış ve kalp hastalıklarında artış gibi problemleri de beraberinde getirdiği için, toplum sağlığının korunmasında oldukça önemli bir yere sahip olan yeterli ve dengeli beslenme konusunda ev hanımlarının muhakkak bilinçlendirilmesi gerekmektedir.
Beslenme önerileri:
- Kabul günleri kilo almak için büyük etkendir. Böyle günlerde sanki kadınlar arasında bir rekabet oluşur ve bir yemek hazırlama yarışına girilir. Oysaki daha az kalorili ve daha lezzetli menüler hazırlamak mümkündür. Ağır hamur tatlıları yerine dondurma, az şekerli sütlü tatlılar ve meyve tatlılarını; pasta ve kızartmalar yerine az yağ ile hazırlanmış börek ve poğaçaları; mayonezli ve bol yağlı salatalar yerine bol yeşillikli, vitamin deposu salataları, taze meyveleri; şekerli ve asitli içecekler yerine ayran, taze sıkılmış meyve sularını ve bitki çaylarını tercih etmek hem alınan fazladan kalorileri azaltır hem de sağlığa olumlu katkı sağlar.
- Yemek yeme hızı çok önemlidir. Yemekleri yavaş yemek, iyi çiğnemek, küçük lokmalar halinde yemek hem sindirime yardımcı olup gaz ve hazımsızlığı önler hem de tokluğun daha kısa sürede oluşmasına yardım eder.
- Yemek hazırlama ve pişirme esnasında doğru yöntemlerin kullanılması, alınacak gereksiz kalorileri önleyecektir. Örneğin; etli yemeklere ekstra yağ ilavesine gerek yoktur, sebze ve zeytinyağlılara eklenen yağ miktarı azaltılıp baharatlarla yemekler lezzetlendirilebilir. Et ve ürünlerinde yağsız olanlar, süt ve süt ürünlerinde ise yağsız veya yarım yağlı olanlar tercih edilebilir.
- Yemek servisinin uygun porsiyonlarla yapılması hem yiyecek israfını önler hem de kalan yemekleri bitirme gayretiyle, gereğinden fazla besin tüketimi ile fazladan alınan enerjiyi azaltır.
- Yapılan fiziksel aktivite miktarı artırılmalıdır. Haftanın en az 3 günü düzenli olarak 30- 45 süre ile dakika yürüyüş, yüzme gibi egzersizler yapılarak hem kilo verilmesi sağlanır hem de kilo alımları engellenir. Egzersiz fazladan enerji alımını kısıtlayacağı gibi, sağlığı geliştirmeye de yardımcıdır.