Genel | 21 Temmuz 2012 | 12 Yorum | Paylaş: Facebook - Twitter
Malum Mübarek Ramazan Ayı geldi çattı. Kimileri oruç süresinin uzun olmasından dolayı tutamıcağını düşünsede oruç tutacak kişilerin yüzdesi eminim daha fazladır. İslamın şartlarından biri olan oruç tutmak ; felsefe olarak insanların nefislerini köreltmeyi ve durumu kötü olan (yoksul , aç) insanları daha iyi anlamalarını amaç edinmiştir.
Her Ramazan olduğu gibi bu senede merak edilen önemli konulardan biri ki bu sene yaza gelmesi ve oruç süresinin uzamasıyla daha da merak konusu olduğuna inandığım ; tok tutan yiyecekler.. Gün içerisinde uzun süre aç kalmak çoğu insan için güç durum (susama konusuna sonra değineceğiz.) . Hal böyle olunca orucun başlangıcı olan sahurda yemelide acıkmayı geciktirmeliyiz gibi sorular akla gelmiyor değil. Bugün bu konuda elimizden geldiğince sizlere yardımcı olmaya çalışacağız.
Haydi Bismillah…
Sahurda özellikle mideyi geç terkeden ve kan şekerinizi çokta değiştirmeyecek ürünleri tercih etmelisiniz. Protein bakımından zengin olan besinler bu konuda idealdir. Proteinin özellikle süt ve süt ürünlerinde , yumurtada bolca bulunması bu besinlerin tercih edilme sebebidir, hatta her sahurda bulunması gereken temel besinlerdir diyebiliriz. Bu besinlerin dışında sahurda bolca sebze tüketebilirsiniz. Sebzeler vitamin – mineral dengesini korumak (ihtiyacını karşılamak) için ideal besinlerdir.
İşte Sahurda yiyebileceğiniz ideal besinler.
Beyaz ekmek yerine kepek ekmeği
Et, süt, yoğurt, peynir (proteinden zengin ürünler)
Kuru baklagiller, kepekli makarna, esmer pirinç
Sebze yemekleri
Sebzeli börek
Su ihtiyacınız gidermek için komposto, hoşaf
Taze meyve
Sütlü tatlılar
Kuruyemişler (fındık, fıstık, badem, ceviz)
Yemekten bir saat sonra süt
Bol bol su
Sahurda Ne Yenmemeli
Aslında asıl tartışmamız gereken nokta budur. Özellikle bu sıcaklarda birçoğumuzun yemek yeme isteği olmadığı aşikar. Ancak önemli nokta yenilen besinlerin metabolizmamızı etkileyerek gün içerisinde bizi etkilememesidir. Yapılan birçok hata ile midede ağırlık , yanma ve ekşime özellikle de susama söz konusu olabilir.
Özellikle sahurda kızartma , börek , ağır ve iftardan kalmış yemekler tüketilmemelidir. Bu tip besinlerin sahurda tüketilmesi hem bünyenizi hemde ilerleyen günlerde orucunuzu etkileyebilmektedir.
Bu sene Ramazan Ayı’nın yaz aylarına denk gelmesi ile oruç tutanlar için gün içerisinde en zor gelecek konu susamadır. Sıcaklar ile birlikte , artan terleme su kaybına neden olacaktır. Bu su kaybının önüne geçmek ve gün içerisinde susamayı azaltmak için aşağıda anlatıcaklarımızı yapabilirsiniz.
Yukarıda yememenizi önerdiğimiz ve bol tuzlu besinlerin hepsi gün içerisinde susamanıza neden olacağı için uzak durmalısınız.
Su ihtiyacınızı karşılamak için sahurda ve öncesinde bolca su tüketebilir , taze meyve yiyebilir , taze yapılmış hoşaf komposto tüketebilirsiniz..
Hayırlı Ramazanlar.
Etiket: oruçluyken susamamak için ne yapmalı, oruçta susamak, sahurda ne yemeli, sahurda tok tutan yemekler, tok tutan besinler, tok tutan yiyecekler
sahurda yat iftarda kalk ne g&;zel oruç tutuyon
Gece sahurda yemek yemedim Ve hale ne acıktım ne susadım Dünkü iftar yemeyiyle duruyom .d
et kafa sahurda ne yedin 1
sahurda ne kadar cok su ıcersen o kadar cok susuyo ınsan net yanı 😀
oyle sahurda kahvalti yapdik 🙂 baska ne yapcakdik haci ? :a
Gerçekten sahurda ne ictiysen bende istiyorum Miray Abla 🙂 Sende ister misin 😉
Ramazanın başından beri ailecek merak ettiğimiz soru:Bu Nihat Hatipoğlu orucunu ne zaman açıyor ,sahurda ne ara yemek yiyor acaba?
Sahurda ne t&;ketelim ki tok tutsun ; Esmer Pirinç: Kan şekerini dengede tutarak açlık hissinin ön&;ne geçer
yok artik!! Hahah ne profiterolmus be arkadasim 😀 bende sahurda uyku sersemi aradim onlari haha 😀
İsterseniz tel. numaranızı verin “sahurda uyandırma zinciri”ne sizi de ilave edelim. 🙂
R&;yamda Avatardım ve 1 kedinin b&;kme g&;c&;n&; aldım. Sahurda ne yemiştim ben…..
Su an sahurda ıcmedıgım tarcınlı sut ıcın pısmanlık duyuyorum.bu ne fena bı mıde ısyanıdır.acım galıba